Før vi snakker om det nye bygget, må vi høre litt om fundamentet det skal hvile på. Hvordan hadde det seg at et ungt arkitektkontor fikk i oppdrag å tegne hele byens storstue, Lars Haukland?
– Det begynte i 1982, som var helt i starten for vårt arkitektkontor LPO. Oslo utlyste en stor byplankonkurranse for Grønland og Vaterland som vi gikk vi seirende ut av, foran nesa på store og mer erfarne arkitektkontorer. Som en del av prosjektet hadde Oslo Kommune begynt å snakke om behovet for en storstue for kultur, underholdning og større arrangementer. Der Spektrum ligger i dag ville kommunen plassere bussterminalen, men vi fikk overbevist dem om at terminalen burde flyttes lenger bort i Schweigaards Gate. Så foreslo vi en stor byhall, som heldigvis fikk bred tilslutning. Størrelsen på prosjektet tilsa at Spektrum ville bli en stor investering for Oslo, og det ble diskutert om dette var noe byen kunne gjøre. Så vant Bobbysocks Melodi Grand Prix, og det bidro nok til en større enighet om at byen faktisk trengte et sted for større arrangementer.
Oslo Spektrum ble ikke bare en kulturarena på innsiden, hele fasaden er også et kunstverk?
– Vi ønsket å lage en mer sympatisk og levende fasade enn de typiske betongbyggene på den tiden. Noe som tilførte byen noe mer. Resultatet ble teglfasaden vi ser i dag, med kunstneriske innslag av Guttorm Guttormsen og Søren Ubisch. Norges største kunstverk, med nesten 400.000 spesiallagde teglstein. Antallet tilsvarte den gang innbyggertallet i Oslo, som er en morsom detalj. I arbeidet med det nye tårnet blir kunsten bevart og videreført. Vi må fjerne noe i selve ombyggingen, men dette vil bli gjenbrukt andre steder. Guttormsgård gikk dessverre bort for en tid tilbake, men Søren Ubisch vil hjelpe oss med steinene som skal gjenbrukes i det nye prosjektet.
Åpning: Oslo Spektrum ble offisielt åpnet 9. desember 1990.
Lokasjon: Bygget ligger i sentrum av Oslo, ved siden av Oslo Plaza og nært Oslo S.
Kapasitet: Arenaen har en kapasitet på ca. 9700 personer under konserter, men kan variere avhengig av arrangementstype.
Historie: Arenaen ble bygget for å erstatte den eldre arenaen Njårdhallen, som ikke lenger tilfredsstilte behovene til større arrangementer.
Melodi Grand Prix: Oslo Spektrum har vært en fast arena for finalen i Melodi Grand Prix, den norske kvalifiseringen til Eurovision Song Contest, siden 1996.
Hva har vært viktig med det nye tårnet?
– Det viktigste er å utnytte Spektrumkvarteret bedre enn i dag. Dette er en sentral del av byen, rett ved Oslos største knutepunkt. Det er på tide å legge til rette for at så mange som mulig kan få glede av området. Det blir både kult og inkluderende, der bygningene omkranser de besøkende og skaper en urban intimitet. I dag er det mørkt og lukket, fornyelsen vil skape mer lys og liv. Tårnet i seg selv er spennende, det er ikke mange høyhus i byen men snart får vi to ved siden av hverandre, noe som blir et tydelig landemerke for den delen av sentrum. Vi vil forsøke å ta vare på lekenheten i arkitekturen slik vi gjorde med Spektrums fasade, men på en annen måte. Nå skapes det en tydelig forbindelse med omkringliggende områder og Oslo S, en tydeligere urban helhet som jeg har store forventninger til.
Bygningen kan ses fra hele byen, og fra kontoret kan du se hele byen. Hvordan blir det å jobbe der?
– Dette er den mest sentrale delen av Oslo, med alle fordelene det har. Både med tanke på å komme seg til og fra jobb, men også fordi du har så mye spennende byliv rundt deg. Bygningen blir høy, men ikke prangende. Du har et mer mangfoldig og variert bymiljø utenfor døren enn for eksempel på Tjuvholmen, det tror jeg mange vil synes er tiltrekkende. Beliggenheten er perfekt for dem som trenger å jobbe sentralt, rett ved et knutepunkt som raskt tar deg dit du vil.
En effektiv utnyttelse av et område, tett på et knutepunkt, hvor dere i tillegg utnytter nåværende bygningsmasse - dette høres ut som et bærekraftig prosjekt?
– Det er bærekraftig på mange måter. Det viktigste er å utnytte en så sentral tomt bedre. Tilbud og fasiliteter for alle samlet på ett sted, som det er lett å komme til og fra. Også for de som ikke bor i byen. Spektrum har alltid vært en samlingsplass for hele Norge, og blir det nå i enda større grad. Det at vi bygger videre på det som finnes uten å måtte rive mye, er også en bærekraftig måte å utvikle byen på.