En «total makeover» av byens mest sentrale område

For Kari Ihle i Metropolis, et av Norges ledende interiørarkitektkontorer, er det å jobbe med transformasjonen i Spektrumkvarteret interessant både i et samfunnsperspektiv og på et personlig plan.

– Spektrum har gitt oss så mye i så mange år. Alle har en historie fra en konsert eller et arrangement som har betydd mye for dem. Vi har fått det beste verden har å by på av artister, utstillinger og idrettsarrangementer. Det er nesten vanskelig å tenke seg et Oslo uten Spektrum, derfor er det så givende å få lov til å utvikle dette området videre. Det som skal skje nå vil åpne hele kvartalet for nye opplevelser. Selve Spektrum skal bestå, men det skal bygges nytt kongressenter, restaurant og utesteder., i tillegg til et stort kontorbygg. Det er en reparasjon av et område i byen som ikke fungerer godt i dag. Byreparasjonen vil gi et nødvendig løft til området og byen, til glede for alle som bor i Oslo – og alle som kommer på besøk.

Hvilke deler av prosjektet jobber dere med i dag?
-Vi er involvert i hele Spektrumskvarteret, som kan deles i tre ulike deler. De hører naturlig sammen, i tillegg til at de vil oppleves som separate enheter avhengig av om du skal på konsert, på jobben, eller ut for å ta en øl. Kontorbygget har fått navnet Over Spektrum. Det blir like høyt som Plaza og over tusen mennesker skal jobbe i bygget. Det nye konferansesenteret vil tilføre byen noe som vi ikke har fra før, et sted som gjør Oslo til en naturlig konferansedestinasjon. I tillegg jobber vi med de nye spisestedene på bakkeplan. For oss er det viktig at de ulike delene fungerer så bra som de kan hver for seg, samtidig som vi også skal skape en helhet i prosjektet. Som interiørarkitekter jobber vi fra tidligfase med hvordan bygget skal utformes. Eksempel på dette er hvordan flyten av mennesker er, oppdeling og flerbruk av arealet, utforming av planløsning av kontoretasjene med plassering av toaletter, møterom etc. Så skal bygget beskrives til prising. Da designer vi løsninger som er tilrettelagt for flerbruk i tillegg til å beskrive eksempelvis materialer, himlinger og belysning. Å skape gode forbindelser mellom prosjektets ulike tilbud, områder og etasjer er viktig med tanke på hvor mange mennesker som vil oppholde seg her gjennom døgnet. Og det viktigste av alt er å skape miljøer som står seg over tid og som er hyggelige å være i. Enten du jobber så det knaker i hodet, møter venner på after work, er på konferanse eller spiser lunsj.

- Vi vil speile byggets egenart i materialvalg og interiør – solide ting som varer og er bærekraftige.
«Spektrum Home er en av flere spennende sider av prosjektet som vi tror vil bli populært. Det vil fungere litt som Soho House, en slags klubb for medlemmer der du har tilgang til møterom, arrangementer, lounge, mat, osv.»

Tårnet over Spektrum vil skille seg ut i bybildet, men dette blir også arbeidsplasser utenom det vanlige?
-Det blir en fantastisk utsikt, og et pulserende miljø i kraft av antall arbeidsplasser og de nye omgivelsene. Et sted der man har fri utsikt, og i tillegg blir bygget en naturlig del av Oslo skyline. Et ikonbygg. Spektrum Home er en av flere spennende sider av prosjektet som vi tror vil bli populært. Det vil fungere litt som Soho House, en klubb for medlemmer der du har tilgang til møterom, arrangementer, lounge, mat osv. Et litt eksklusivt tilbud som ikke skal være for alle, men som gir leietakerne i bygget muligheten til å by på «det lille ekstra» for ansatte eller kunder. Utgangspunktet for dette og andre fellestilbud er et delingsprinsipp, som i praksis betyr at virksomhetene får tilgang til fasiliteter som ellers ville vært for dyre å ha alene.

Hva slags selskaper tror du vil passe inn i det nye bygget?
– De aller fleste virksomheter vil både passe inn her og trives her. Jeg tror det vil være perfekt for selskaper som ønsker å være litt i front, og ikke gjøre som alle andre. De som tør å være tidlig ute med å prøve noe nytt. Selskaper som trenger å jobbe sentralt, med ansatte og kunder som kanskje reiser en del. Flytoget og all annen transport er bare noen skritt unna. Dette er også en spennende og mer mangfoldig del av byen, med kort vei til både Grønland og Bjørvika. Det tror jeg mange vil synes er fristende.

Hvordan vil det oppleves å jobbe der?
-Et så høyt hus midt i byen vil oppleves både spesielt og eksklusivt, tror jeg. Du ser hele byen og hele byen ser deg. Det vil gi en urban følelse, med nye omgivelser. Vi vil speile byggets egenart i materialvalg og interiør – solide løsninger og overflater som varer og er bærekraftige. Flerbruk er et stikkord, både sett i lys av bærekraft og tilbud. Vi får større variasjon med impulser fra andre mennesker og omgivelser ved å dele med andre. Byggets særegenhet vil vi ta med oss inn i fellesområdene, for å skape en særegen atmosfære og identitet. Å jobbe med Aspelin Ramm og Nova Spektrum er veldig gøy, de er visjonære og ønsker å skape noe nytt og varig. Jeg tror dette prosjektet har alle forutsetninger for å bli et fantastisk nytt tilbud for byen.

Har du spørsmål eller er interessert i Over Spektrum, ta kontakt
Prosjektet Over Spektrum er eiet av stiftelsen Nova Spektrum og Aspelin Ramm. Akershus Eiendom har ansvaret for utleie-arbeidet og svarer gjerne på henvendelser relatert til dette.
Mona Aarebrot
Direktør eiendom og marked, Aspelin Ramm
Torstein Saksen
Direktør eiendomsutvikling, NOVA Spektrum