Med det nye prosjektet vil byen bli en komplett destinasjon for mange besøkende, der du kan kombinere jobb, konferanser og kongresser med opplevelser som Operaen, Munchmuseet, Nasjonalmuseet og Holmenkollen.
Som administrerende direktører for henholdsvis Aspelin Ramm og NOVA Spektrum representerer Ida Aall Gram og Gunn Helen Hagen organisasjoner med et stort samfunnsansvar. Byutvikling skal skape positive ringvirkninger for mennesker, næringsliv og kulturliv. Forvandlingen av Spektrumkvarteret krysser av på samtlige kriterier, og er også et prosjekt som vil sette Oslo tydeligere på kartet både nasjonalt og internasjonalt.
Prosjektet har som mål å bli Nordens råeste møteplass innen kultur- og næringsliv: En ny kultur- og kongressarena med plass til 3000 mennesker i tilknytning til dagens Spektrum. Et moderne høyhus med plass til 1000 arbeidsplasser. Et åpent og levende byrom med nye spisesteder. Alt plassert tett på byens største knutepunkt, som gjør det lett tilgjengelig for alle, enten du skal på konsert, på jobb, delta på en konferanse eller bare nyte det pulserende bylivet.
– Spektrumkvarteret er et område med stort potensiale. Det er en sentral og viktig del av byen, som nå får et stort løft til glede for alle. Som by- og eiendomsutvikler er vi opptatt av å skape varige verdier i bred forstand: Den positive rollen prosjektet skal spille for byen og menneskene som bor her. Høye miljøkrav til hvordan det bygges og driftes, ambisjoner vi deler med NOVA Spektrum og entreprenøren HENT. Og så er vi selvfølgelig opptatt av at prosjektet skal lønne seg for alle involverte parter, sier Ida Aall Gram.
Som stiftelse har også NOVA Spektrum et tydelig samfunnsformål, Gunn Helen Hagen?
– Ja, det har ligget til grunn for stiftelsens virksomhet helt siden etableringen i 1920. Vi skal eie og utvikle møteplasser som bidrar til økt handel, kunnskapsdeling og inspirasjon. Fornyelsen av Spektrumkvarteret er et av de største byutviklingsprosjektene vi er involvert i. Og en historisk satsning for stiftelsen, som kommer til å definere vår virksomhet i lang tid fremover - vi snakker opp mot 100 år.
Oslo Spektrum åpnet i sin tid for artister og arrangementer som ellers ikke ville kommet til byen. Hvilke nye dører vil åpnes med det nye prosjektet?
– Dette vil gi Oslo et løft internasjonalt. Byen vil for eksempel bli attraktiv for større kongresser og konferanser, som tidligere har blitt lagt til andre europeiske byer. Vi kan huse store arrangementer innen kultur og næringsliv, med alle fasiliteter på ett sted. Vi ser konturene av et viktig og verdifullt samspill med alt Oslo har å by på av attraksjoner. Med det nye prosjektet vil byen bli en komplett destinasjon for mange besøkende, der en kan kombinere jobb, konferanser og kongresser med opplevelser som Operaen, Munchmuseet, Nasjonalmuseet og Holmenkollen, forteller Hagen.
Over Oslo Spektrum skal det reises et høyt og moderne kontorbygg med 1000 arbeidsplasser. Sammen med en ny kongressarena, utstillingslokaler, den opprinnelige storsalen og et pulserende bygulv med nye spisesteder høres dette ut som et mangfoldig prosjekt?
– Helheten skaper noe helt unikt. Dette blir et levende område fra tidlig morgen til sen kveld, i motsetning til hva det er i dag. Her vil det være ulike aktiviteter gjennom døgnet knyttet til kongresser, konferanser, konserter og utstillinger. De som jobber i høyhuset vil ha alle fasilitetene en kort heistur unna. Å kunne tilby sine kunder og ansatte en nærhet til alt, vil være noe mange bedrifter verdsetter. Kontorbygget vil bli et nytt signalbygg i Oslo hvor du kan se hele byen, og hele byen ser deg. Samtidig blir dette også et levende byrom for alle som ikke skal på jobb eller på konsert, med blant annet nye restauranter på gateplan. At alt dette samles tett på byens største knutepunkt, gjør prosjektet komplett, sier Ida Aall Gram.
– Du kan i praksis reise fra en europeisk storby uten jakke, lande på Gardermoen, ta Flytoget inn og heisen opp. Enklere og raskere blir det ikke, legger Hagen til.
Mye blir nytt, men dere bevarer også mye av det gamle?
– Det bygges nytt på og rundt det opprinnelige, hvor det som har vært fortsatt skal leve. Spektrums fasade er et eneste stort kunstverk, og vi bevarer og gjenbruker alt av teglsteinen som ble brukt da Spektrum ble bygget. Bærekraft er viktig og som utbygger er Aspelin Ramm dyktige på dette området. Alt som bygges oppfyller strenge miljøkrav. Det å utnytte en sentral del av byen med alt samlet på ett sted, handler for øvrig også om bærekraft, forteller Gunn Helen Hagen.
Det har vært tøffe tider også for eiendomsutvikling, hvorfor er tidspunktet riktig nå?
– Det er hovedsakelig to grunner til at tidspunktet er riktig. Det er et viktig område i byen med en fantastisk beliggenhet, som har stor betydning for det som skal skje der. Dette er også noe byen trenger, og det som tilbys der vil være aktuelt for mange, derfor har det også et stort potensiale. Det vil tiltrekke seg næringsliv, kulturliv og byliv generelt. Ut fra en helhetsvurdering er vi trygge på at tiden er inne for en transformasjon av Spektrumkvarteret. Vi gleder oss til å ønske alle velkommen.